25 de juliol de 2017

Nous fulls per a pacients i nous idiomes

Aquest estiu els fulls per a pacients arriben gairebé al número 100 (tot i que en són més perquè els 10 d'inhaladors comparteixen el mateix número 58).

Els fulls continuen creixent en nombre i en traduccions a idiomes, amb la col·laboració dels socis de la CAMFiC i dels grups de treball, i cercant sinergies i consens amb altres entitats.

Estan començant a aparèixer les traduccions al xinès, cosa que pensem que serà molt útil perquè aquest col·lectiu suposa sovint una gran dificultat en la comunicació entre professionals i pacients. No es pot fer una traducció massiva, perquè es van traduint només els fulls que són de nova publicació o han estat revisats recentment. En els propers mesos publicarem també traduccions al romanès. Continuem augmentant les traduccions a l'àrab, anglès i francès.

En els dos darrers Butlletins de l'Atenció Primària hem publicat 10 fulls per número, i així ho continuarem fent. Agraïm al Butlletí que compti amb els fulls, perquè d'aquesta forma els autors dels fulls tenen el reconeixement científic d'una publicació.

Actualment estem fent la revisió i ampliació dels inhaladors, que arribaran a ser 20. Esperem tenir-los publicats passat l'estiu. També anirem publicant fulls nous sobre mètodes anticonceptius, actuacions freqüents a urgències, fractures poròtiques freqüents, etc. El procés d'edició dels fulls és laboriós perquè suposa, entre d'altres, esforç de consens científic, concisió, realització d'imatges i revisió com a eina d'educació sanitària.

Fa poc vam fer una enquesta per conèixer el grau de satisfacció amb els fulls, quins eren els més emprats i què calia millorar. Va haver-hi moltes respostes i amb idees molt interessants. Properament publicarem els resultats de l'enquesta. Moltes gràcies a tots els que vau participar-hi. La millora més sol·licitada era un cercador per als fulls. Això és lògic, i més ara que cada cop n'hi ha més. Al web de la CAMFiC hi ha cercador, que funciona molt bé, però com sabeu, els fulls són accessibles des de l'ECAP, on hi ha hagut dificultats informàtiques per incorporar-ne un. Creiem que en breu es podrà solucionar.

Fa uns mesos sí que vam canviar la presentació de la web que es veu des del programa de l'ICS, de manera que tots els fulls que hi ha al web de la CAMFiC es veuen automàticament des de l'ECAP, amb totes les millores, i tots els idiomes.

Els que treballem els fulls amb il·lusió i de fa tants anys, agraïm especialment a tots aquells que hi col·laboren, que ja són centenars, i a tots els que aporten idees. És un projecte de tots i obert a tothom.

Moltes felicitats a tots.

Lurdes Alonso

Cap de projecte Fulls per a pacients

Cercador

Cercar