1 de gener de 1

El projecte de CAMFiC a Bignona es consolida i és auto sostenible

Image title

L’any 2014 i a través de la Comissió de Cooperació i Salut Internacional (COOOPSI) de la CAMFiC es va iniciar un projecte de co desenvolupament a la Poste de Santé (Centre de Salut) de Bodioncotong (Bignona, Casamance, Senegal).

Durant dos anys es van fer un munt de coses; des de construir una casa per l’infermer “la casa de la CAMFiC” fins a contractar un metge de reforç durant 18 mesos, passant per la compra d’un ecògraf. El període de cooperació, però, va finalitzar passat aquests dos anys.

No obstant, les col·laboracions a títol personal del Dr. Lluis Valerio, fundador de la Comissió de Cooperació i Salut Internacional, i les relacions humanes que el projecte va crear a banda i banda, han continuat. De fet, recentment, ha estat a Bignona i ha vist com s’han anat consolidant els inicials passos empresos a la Poste de Santé.

El primer que ens explica és que en aquests darrers mesos s’han produït alguns canvis importants impulsats per la nova direcció del centre i per l’ONG local OUDIODIAL. Landing Tamba, un home honest i pràctic, és ara al capdavant del Poste de Santé on el nucli “filosòfic” és donar més servei i de més qualitat a la població.

Això a la pràctica suposa, entre altres coses, per exemple, tenir un infermer nou i molt ben format, el Seydou Massaly, que viu amb la família a la casa “de la CAMFiC”, o la incorporació d’una nova llevadora. Però també s’han millorat altres aspectes més quotidians, com instal·lar un ventilador a la consulta assistencial, disposar d’aigua corrent,  que es faci atenció a la higiene de mans, i fins i tot, que hi hagi un contenidor per a agulles i derivats biològics.

També es disposa de capacitat per al diagnòstic on site amb kits de malària, VIH, lúes i b-HCG. I s’han definit circuits de derivació amb el nou l’Hospital Universitari de Ziguinchorr de manera que alguns especialistes (ginecologia, cardiologia i dermatologia) es desplacen dues o tres vagades al mes a l’Hospital de Bignona per a fer interconsultes, cosa que permet als pacients estalviar-se el viatge fins a la capital regional.

Aquest projecte que va començar la CAMFiC, sembla que comença a caminar sol. La milloria del servei s’ha traduït en un increment de visites i, per tant, d’entrada de diners, això suposa que la Poste de Santé és econòmicament sostenible.

El Dr. Valerio explica també que ja estan pensant en projectes futurs, de fet, per aquesta primavera s’ha acordat introduir alguna modesta milloria en la capacitat diagnòstica a través  de mitjans immunocromatogràfics i al pavelló d’ingressos.

Cercador

Cercar