20 de novembre de 2019

Gairebé 500 metges i metgesses de família de tot Catalunya celebren el seu Congrés a Barcelona

Fira de Barcelona ha acollit el passat 14, 15 i 16 de novembre el 27è Congrés de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

Segons la metgessa Laura Romera del comitè científic “la nostra Atenció Primària ha demostrat ser un factor determinant en la llarga esperança de vida del nostre país, i ara ens cal reivindicar-la més que mai”.

El congrés ha volgut respondre a un moment difícil de l’Atenció Primària, amb uns professionals que treballen sota una  gran pressió però que son coneixedors de la seva importància i transcendència en la salut de les persones.  En aquest sentit, la metgessa Elisenda Sant, del comitè organitzador destacava que “les metgesses i metges de família treballem per tenir cura de la salut dels nostres pacients i de la comunitat. Des de la promoció i prevenció fins a l'atenció de qualitat al final de la vida; passant per una bona celeritat diagnòstica i l'ús dels tractaments més eficients en cada cas. Tot això amb uns recursos públics molt, molt limitats. Fem malabarismes, ho sabem. Els fem pels nostres pacients i perquè creiem en la nostra feina. Lluny de desencoratjar-nos i desanimar-nos, ens cal apoderar-nos i reivindicar-nos. Ens cal aixecar-nos de la cadira i posar-nos en marxa”.

El Congrés, sota el lema “Aixeca’t de la cadira. Ara CAMFiC” ha tingut quatre línies de treball:  orgull de primària, compartim coneixement,  salut digital & atenció primària, i  seguretat dels pacients.

Entorn a aquestes línies s’han desenvolupat diferents taules de debat i tallers.  Concretament hi hagut 8 taules de debat sobre:  Salut Digital i Atenció Primària, Atenció Primària i Hospitals: Joc de Trons?, Gestió dels esdeveniments adversos greus, Orgull Primària, Aixeca’t de la cadira i endinsa’t a la Comunitat, A nosaltres qui ens cuida?, Recerca Atenció Primària: què s’està fent, i Grans projectes de recerca: diabetis, prevenció i detecció precoç.

S’han fet 12 tallers de gran format: Retinografia no midriàtica en la població diabètica per a l’Atenció Primària, Dermatoscòpia básica, Blogs i Xarxes socials en Atenció Primària, Aero-al·lèrgens, Exploració física de l’aparell locomotor, Vacunació personal sanitari: ètica o estètica?, Disfuncions sexuals, To bridge or not to bridge: interrompre o no l’anticoagulació, Tic-tac, tic-tac: l’abordatge de la cefalea no és una loteria, Viatja segur, Vasco de Gama: sistemes sanitaris a Europa, i Els meus electros preferits.

I també 5 tallers de format petit, on hi ha hagut dos escape room i una gimcana: Escape Room sobre ITS, ecocardioscòpia básica, Estudi clínica ecográfica: trombosi venosa profunda, una Gimcana d’urgències i Refugee Escape Room.

I dos ponents estrella: Sr Víctor Amat psicòleg especialista en teràpia breu que s’ha fet càrrec de la conferència inaugural "be positive and die". I el Dr Fernando Fabiani, metge de família andalús amb gran projecció mediàtica que ha parlat de la divulgació als mitjans de comunicació " I si el fi justifica anar als mitjans?"


Destacar també que s’han presentat més de 300 comunicacions i pòsters, i que per primera vegada s’ha fet un concurs de vídeos curts, elaborats pels propis professionals de la salut.

S’han obert al públic general dues de les activitats del Congrés de CAMFiC. Han estat el debat obert La sexualitat no té edat i la representació de l’obra de teatre, Fuenteovejuna per part de La Trifulga dels Fútils, una companyia de teatre composta per persones amb trastorns mentals i amb persones que no en pateixen i que està dirigida per un metge de família.

A més, en aquest Congrés a Barcelona, la CAMFiC s ‘ha associat amb Healthio i Fira de Barcelona, que treballen per fomentar l'apoderament de la ciutadania i la presa de decisions pel que fa a la seva salut i al seu benestar, i ho fan acostant la innovació a la societat. De manera que de forma paral·lela a les taules del Congrés, Healthio ha realitzat una sèrie d’activitats vinculades a la diabetis i a les novetats i  monitorització en l’atenció a domicili dels pacients.  

Cercador

Cercar