El segon dia del 30è Congrés d’Atenció Primària de la CAMFiC, celebrat a la Facultat de Medicina de Reus, va reafirmar l'esperit transformador i compromès de la Medicina Familiar i Comunitària. Una jornada intensa, diversa i plena de continguts que van anar des de la investigació científica fins a la salut planetària, passant per debats sobre desmedicalització, tecnologia i una mirada social i crítica al sistema.
La jornada va començar amb una taula sobre recerca i qualitat assistencial (QiSp), destacant una innovadora intervenció grupal en higiene de mans. Aquesta sessió va posar en relleu com les accions més senzilles, si estan basades en evidència i col·laboració, poden generar grans impactes en salut pública.
Un dels moments més destacats del matí va ser el debat “Introduint la perspectiva de gènere a la recerca”, que va obrir reflexions necessàries sobre com el biaix de gènere condiciona tant la pràctica clínica com la producció científica. La sessió va posar sobre la taula la necessitat d'incloure la diversitat de gènere en dissenys d’estudi, indicadors i interpretació de resultats.
La tarda va portar dues discussions que van generar gran interès i debat. En primer lloc, “Cor i pulmons, una relació propera i sovint oblidada”, on es va abordar la interdependència entre els sistemes cardiovascular i respiratori. Tot seguit, el debat “Desmedicalitzar amb els actius comunitaris” va proposar una mirada diferent: recuperar la comunitat com a eina de salut, i reduir l'excés de medicalització mitjançant recursos locals i xarxes veïnals.
Paral·lelament, les sessions centrades en l’eix cardio-reno-metabòlic i la diabetis mellitus tipus 2 van aprofundir en la complexitat d’aquestes patologies en pacients grans, en un debat que va combinar evidència clínica amb implicacions socials. Menció especial mereix el debat final “Salut Respiratòria i Planetària”, on es va vincular el canvi climàtic amb les malalties respiratòries, posant sobre la taula els reptes globals que haurà d'afrontar l'Atenció Primària.
Els tallers pràctics van ser un altre punt fort del dia. Activitats com “Quan les coses no surten bé”, sobre com comunicar errors amb transparència, o “Escape box de la fragilitat”, van aportar noves metodologies d’aprenentatge. Destacable també el taller d’“Enginyeria de prompts per a la consulta online”, que va obrir nous horitzons sobre com utilitzar la intel·ligència artificial generativa en la pràctica clínica.
Al llarg del dia es van fer diverses sessions “CAMFiC al dia” per actualitzar coneixements i posar en comú els reptes actuals del col·lectiu. A més, l’Espai Ecos va oferir formacions en ecografia aplicada a la sarcopènia, infiltracions i ecografia multiorgànica, amb gran participació i interès.
Aquest segon dia de Congrés va combinar ciència, crítica, creativitat i comunitat, consolidant la trobada com un referent formatiu i transformador per als professionals d’Atenció Primària. Amb més de 30 activitats simultànies, la jornada va mostrar una disciplina viva, capaç d’adaptar-se als reptes globals sense perdre l’arrel comunitària que la fa única.