L’estudi “Prevalença d’aïllament social en població major de 65 anys en 3 àrees bàsiques d’atenció primària”¹ liderat per residents de Medicina Familiar i Comunitària de la Unitat Docent Barcelona ciutat ICS, membres de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), ha permès conèixer la prevalença d’aïllament social en població de 65 o més anys i alhora descriure la patologia mental i la prescripció de psicofàrmacs segons el risc aquest risc d’aïllament.
Resultats
Es van incloure 399 individus, edat mitja de 75,28 anys, la majoria dones (63,2%), casades o en parella (52,9%), amb estudis primaris (54,6%) i ingressos anuals entre 0-12000€ (49,6%).
La prevalença de risc d’aïllament social és del 44,4%. En aquest grup la patologia mental més prevalent és ansietat amb un 23,2%, i un 26% fa ús de psicofàrmacs i antidepressius.
Els factors que s’associen al risc d’aïllament social són: trastorn de personalitat 2,8% versus 0,0% (dels que no estan en risc d’aïllament), prendre algun psicofàrmac 43,5% versus 32,4%, prendre antidepressius 26,0% versus 14,9%, el sexe (71,8% dones versus 28,2% homes), no estar en parella 53,1% versus 42,0%, ingressos baixos 76,5% versus 54,8%, dificultat per la mobilitat 70,6% versus 83,3%, ser pacient ATDOM 72,2% versus 27,8% i haver contactat amb treball social 22,0% versus 9,5%.
Pels autors de l’estudi “concloem que quasi la meitat de la població es troba en risc d’aïllament social; en aquest grup predomina l’ansietat i el consum d’antidepressius. Els factors que s’hi associen són sexe femení, no estar en parella, ingressos baixos, trastorn de personalitat, prendre algun psicofàrmac, antidepressius, dificultat per la mobilitat, ser ATDOM i haver contactat amb treball social”.
Metodologia
Estudi descriptiu, observacional transversal. Mostra aleatòria de 420 persones (3,86% pèrdues) de la població de 65 anys o més assignada a 3 Àrees Bàsiques de Salut (Chafarinas, Trinitat Vella i Montcada i Reixac). Es recolliren variables sociodemogràfiques, clíniques i d’ús de serveis mitjançant revisió de la historia clínica i entrevista telefònica entre setembre i desembre del 2021.
¹ Júlia Fernandez Perarnau, Abraham Maté San Miguel, Ona Niqui Hernèndez, Clara Martínez Pérez, Sara Rodríguez Alonso, María Angeles Usero, Valeria Zamora Putin
² Lubben Social Network Scale (LSNS) és un conjunt d'instruments dissenyats específicament per J. Lubben per avaluar el suport social percebut i el risc d'aïllament en persones grans. Les escales examinen la grandària de la xarxa social d'un ancià així com la proximitat i la freqüència dels contactes que manté amb diferents membres de la seva xarxa social.