11 de juliol de 2016

Nota de premsa: El 60% de les intoxicacions alimentàries es produeixen a l'estiu

Metges/sses de família de la CAMFiC demanen precaució amb la manera de cuinar i manipular aliments a l’estiu, època en la que es produeixen més intoxicacions alimentàries.

A l’estiu és quan es concentren el 60% de les intoxicacions alimentàries, com senyala el Dr. Xabier Ansa, metge de família i socide la CAMFiC  “en veiem més a les nostres consultes, perquè a l’estiu mengem més a l’aire lliure, i el temps transcorregut entre que ens preparem el menjar i el consumim sovint afavoreix el creixement microbià que causa la toxiinfecció alimentària”.

Per això, diu, “cal no trencar la cadena del fred i mantenir certes normes d’higiène alhora de manipular i cuinar el menjar.I seguir les recomanacions de l’ Agència Catalana de Seguretat Alimentària”, que aconsella preparar les amanides variades a base de vegetals crus, pasta, formatge, i embotits al darrer moment abans de marxar. També alerta que barrejar ingredients crus i cuits amb antelació i a temperatura ambient afavoreix la contaminació. Igualment aconsella evitar salses que duguin ou, i si es tracta de les salses comercials, un cop obert l’envàs,  que es consumeixi en un espai breu de temps ja què pot recontaminar-se.

Però el Dr. Ansa emfatitza també que “el rentat de mans s’ha demostrat com una mesura molt efectiva per evitar les intoxicacions alimentàries, sobretot desprès d’utilitzar el wc, el mocador per tossir, esternudar o mocar-se, desprès de tocar-se els cabells, els ulls o les orelles i desprès de manipular escombraries o aliments crus”.

A més, cal recordar que per evitar les intoxicacions alimentàries cal mantenir els aliments per sota de 10ºC (les temperatures de congelació, per sota del 0ºC, impedeixen que es multipliquin els microbis) o per sobre de 65ºC (les temperatures de cocció eliminen els microbis), i assegurar-se que els aliments no estan més de dues hores entre aquests 10ºC i els 65ªC.

Els falsos mites sobre les intoxicacions alimentàries

Des de CAMFiC també s’aconsella tenir present la informació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya sobre els falsos mites al voltant de les toxiinfeccions alimentàries. Així cal saber que és fals que només es produeixen les intoxicacions alimentàries en l’àmbit de la restauració, ja que entre un 30% i un 50% de les toxiinfeccions alimentàries es produeixen en l’àmbit domèstic. Es fals també que els aliments contaminants facin mala olor, a vegades no en fan. També és fals que els aliments sobrants d’altres àpats són aptes per al seu consum i que només cal tornar-los a escalfar.Finalment és falsa la creença que afegir vinagre o llimona a productes com el seitó, la maionesa o els musclos crus eviti la intoxicació alimentària.

Sobre CAMFiC

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària és la societat científica que agrupa els metges de família catalans, fundada el 1983. CAMFiC ofereix formació presencial i online als professionals, així com divulgació mèdica per a pacients. S'articula en més de 40 grups de treball i diferents vocalies territorials

Cercador

Cercar