10 de febrer de 2017

Tabac i embaràs a la Jornada SCATT

La meitat de les dones fumadores continuen fumant d'amagat durant l'embaràs, ha explicat la ginecòloga i membre de la Junta de la Societat Catalana d'Atenció i Tractament del consum del Tabac (Scatt), Elena Castellanos. La ginecòloga ha pronunciat la conferència Ginecologia i Obstetrícia en Tabaquisme, durant la VII Jornada de la Scatt, celebrada al Caixafòrum de Barcelona amb més de 350 professionals.

Durant l'acte d'inauguració, la doctora Ángela Martínez Picó, presidenta de Scatt, ha dit que l'atenció a la dona embarassada i els perjudicis que ocasiona el tabac en aquest període "s'han d'abordar de manera seriosa".

Encara que el nombre de dones que fuma ha disminuït els últims anys, es calcula que a Espanya un 25% de les dones en edat reproductiva són fumadores i, d'aquestes, més de la meitat segueix fumant durant l'embaràs.

El tabac, i això inclou les cigarretes de cargolar i altres formes de consum, avança la menopausa, augmenta el risc d'infarts de miocardi, influeix en els tractaments de reproducció assistida i té moltes conseqüències en el fetus.

"De les dones que aconsegueixen deixar-lo, un 70 % torna a fumar després del part", ha remarcat Castellanos, que ha advertit que el tabac avança la menopausa, augmenta el risc d'infarts de miocardi en dones que prenen anticonceptius, influeix en els tractaments de reproducció assistida i té moltes conseqüències en el fetus i en el seu desenvolupament posterior.

Pel que fa al fetus, Castellanos ha assenyalat que un dels efectes adversos més conegut és el baix pes dels nadons, però també poden patir més asma infantil, otitis o infeccions respiratòries. A més, ha assenyalat l'especialista, els últims estudis relacionen el consum del tabac amb la síndrome d'hiperactivitat, dèficit d'atenció i el càncer infantil. També ha avisat que, en arribar a l'edat adulta, els fills de dones fumadores són més proclius a patir diabetis i malalties cardiovasculars.

De la seva banda, la professora del Departament de Psiquiatria de la Facultat de Medicina de Saragossa Isabel Nerin ha explicat en la seva conferència, titulada El Tabac i les dones: Una atracció fatal, que moltes dones utilitzen el tabac com una estratègia per afrontar emocions negatives o, fins i tot, per controlar el pes, considerant el tabac com una ajuda en la vida diària. "Això es converteix en una atracció fatal per l'enorme càrrega de malaltia i discapacitat que pot suposar per a les dones que fumen", ha dit Nerin.

"Fa alguns anys" —ha afegit—, el cigarret es presentava davant les dones envoltada de glamur i això es podia associar a l'erotisme. Avui dia, la prohibició de la publicitat del tabac i la quantitat d'informació que existeix sobre els riscos que suposa l'hàbit de fumar fan que el cigarret quedi allunyada del glamur i de l'erotisme".

Nerin ha explicat que "com les dones s'han incorporat més tard que els homes a l'hàbit del consum del tabac, els danys provocats pel tabac s'han produït abans en el grup dels homes i, lògicament, les campanyes de prevenció s'han centrat molt temps únicament en aquest grup". De manera equivocada, "la igualtat de drets va assumir la igualtat de consum i actualment el càncer de pulmó disminueix en els homes i augmenta en les dones", ha ressaltat.

Nerin també ha denunciat que durant molt temps els advertiments es centraven en els riscos de fumar durant l'embaràs pels danys que comportava per al fetus, "convertint a la dona en invisible des del punt de vista de la prevenció". L'embaràs, diu, "pot ser una oportunitat per deixar de fumar, no només una oportunitat per al fetus, sinó per a la pròpia dona".

Les especialistes han reivindicat campanyes que tinguessin en compte les preocupacions i els interessos de les dones i que incidissin en els riscos que fumar comporta per a la salut d'elles, desmuntant falses creences com la del control del pes o la de fer front a emocions negatives.

(Elaborat amb informació d’Agència EFE Cat.)

El programa complet de la Jornada SCATT 2017:  http://www.academia.cat/files/425-11436-DOCUMENT/ProgramaFinal.pdf

Cercador

Cercar