1 de març de 2017

El programa PARTEM forma més de 2.000 directius d'atenció primària en gestió per millorar el funcionament del sistema de salut

Barcelona, 1 de març de 2017. Aquest any conclou el programa Partem, una acció formativa que, els últims tres anys, ha proporcionat continguts sòlids en gestió a directors d'equips d'atenció primària (EAP) de Catalunya, amb l’objectiu de col•laborar en la millora del funcionament del sistema de salut.

Partem va ser posat en marxa l'any 2014 per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i l'Institut Català de la Salut (ICS), amb el patrocini de Laboratoris Ferrer. El programa els ha ofert claus per millorar les habilitats de gestió, lideratge i negociació, fet que enforteix el concepte de gestió aplicada a l'entorn sanitari. A més, Partem ha promogut reunions entre directius de diferents SAP, que habitualment, per rutines i dinàmiques, no coincideixen, i s'han aprofitat aquestes trobades per crear espais de coneixement.

El programa formatiu ha acabat aquest any en una sessió de cloenda que s'ha realitzat avui, 1 de març, a la sala d'actes de l'ICS (Barcelona). Al llarg d'aquests tres anys han assistit més de 2.000 professionals sanitaris d'EAP, majoritàriament directius.

La jornada de cloenda ha comptat amb la presència de la gerent de l'ICS, Candela Calle, la presidenta de la CAMFiC, Dolors Forés, i amb Laura E. Ayzin, directora de Relacions Institucionals i Market Access Espanya de Ferrer. S’hi han exposat els resultats del projecte i algunes experiències d'èxit derivades de l'acció formativa Partem. A més, hi ha tingut lloc la presentació de la primera edició dels Premis Ferrer/CAMFiC a la innovació en gestió en l'atenció primària.

En els vuitanta cursos formatius s'han ensenyat competències sobre l’entrenament d’equips, en què el líder coordina el seu equip; el mètode House, basat en el pensament sistèmic i analític a l'estil del conegut metge de la sèrie de televisió; Let's Plan, Let's Play, que se centra en la planificació i organització; el client és el "boss", per aconseguir orientació al client: saber què vol i què el motiva; la intel•ligència emocional en la gestió dels conflictes, que busca la formació sobre models d'anàlisi dels conflictes i coneixement de les eines per ubicar la font del conflicte; i finalment, la negociació en essència, per prendre consciència dels processos de negociació i les eines que proporcionen seguretat.

El programa ha comptat també amb un curs en línia d'avaluació econòmica de medicaments i tecnologies sanitàries. En aquest sentit, cada vegada és més important que el metge d'atenció primària es formi en la comprensió dels conceptes bàsics de la farmacoeconomia. I és que la importància de la despesa farmacèutica en els sistemes de salut fa cada vegada més necessària l'anàlisi econòmica per als estudis relatius a la farmacoeconomia.

Sobre CAMFiC

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària és la societat científica que agrupa els metges de família catalans, fundada el 1983. CAMFiC ofereix formació presencial i virtual als professionals, així com divulgació mèdica per a pacients. Treballa per fomentar la investigació en l'atenció primària i s'articula en més de 40 grups de treball i diferents vocalies territorials.

Sobre l’ICS

L’Institut Català de la Salut (ICS) és l’empresa pública de serveis de salut més gran de Catalunya, amb gairebé 39.000 professionals que presten servei a aproximadament sis milions de persones de tot el territori. L’ICS gestiona 287 equips d’atenció primària, quatre dels quals de forma participada amb l’Hospital Clínic i l’Ajuntament de Castelldefels (CAPSE i CASAP); tres grans hospitals terciaris d’alta tecnologia (Vall d’Hebron, Bellvitge i Germans Trias); quatre hospitals de referència territorial (Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona i Verge de la Cinta de Tortosa) i un hospital comarcal (Viladecans).

Com a entitat de referència del sistema sanitari públic del nostre país, l’ICS té l’objectiu de millorar la salut i la qualitat de vida de les persones, a través de la promoció dels hàbits saludables, de la prevenció dels problemes de salut i del tractament de les malalties, des de les més banals fins a les requereixen un abordatge més complex.

Ferrer, making people better

Fundada el 1959, Ferrer és una empresa farmacèutica privada amb seu a Barcelona i integració vertical des de l’R+D a la distribució. Té presència en més de 95 països, amb 24 filials internacionals. La seva activitat es desenvolupa en els sectors de farmàcia, salut, química fina i alimentació, àrees clau per contribuir a la millora de la salut i qualitat de vida de les persones. Ferrer ha apostat, des de la seva creació, per potenciar la recerca i desenvolupament de medicaments innovadors, així com per aconseguir una sòlida estructura industrial. Els últims anys s'ha centrat especialment en la diversificació, amb una àmplia cobertura de l'espectre sanitari, que inclou medicaments de prescripció, productes hospitalaris, diagnòstic molecular, OTC, i l’autocura de la salut. www.ferrer.com

Cercador

Cercar