19 de setembre de 2017

Entrevista a Ignacio López Pavón

Image title

1.- Per què neix i quan el grup sobre Malalties Cerebrovasculars (Ictus) de la CAMFiC?


El grup neix al voltant del 2005 per l’interès en la matèria d'un grup de professionals liderats per la doctora Maite Alzamora. Posteriorment ens anem afegint altres membres encoratjats per la proposta inicial de treballar en una guia útil, pels professionals d'Atenció Primària, quan hagin de tractar pacients en totes les fases evolutives de la malaltia cerebrovascular.


2.- Quins objectius a curt i/o llarg termini tens com a coordinador del Grup?


Actualment estem orientats a l’elaboració d'un curs en línia en malaltia cerebrovascular i això m'està portant una feina important de coordinació amb tots els membres del grup que estan treballant amb molt interès i dedicació. El meu objectiu principal ara mateix és poder enllestir aquest curs el més aviat possible.


3.-Quin creus que és el paper del professional de l’AP en la prevenció i tractament de l’Ictus?


El nostre sistema sanitari centra l'atenció dels problemes de salut en l'Atenció Primària la qual cosa fa que el paper dels professionals d'aquest àmbit sigui central al llarg de totes les fases evolutives de la malaltia cerebrovascular: des de la prevenció primària fins a l'atenció en les fases evolucionades passant per la detecció precoç de símptomes (codi ictus). A més de l'atenció individualitzada, l'Atenció Primària també es fonamental en la coordinació de serveis sanitaris ja que es tracta d'una malaltia en l'abordatge de la qual participen nivells assistencials de característiques molt diferents (unitats d'ictus, serveis de rehabilitació, atenció domiciliària....).


4.-Esteu treballant en un document de consens juntament amb altres societats científiques sobre l’avaluació i tractament del pacient postictus. Què creus que us aportarà aquest document en el vostre dia a dia en l’atenció a aquests pacients?


El document, en el qual estan treballant com membres del nostre grup Cristina López i Berta Catarineu, intenta donar a conèixer, a més de les directrius pels maneig del pacient amb ictus en prevenció secundària, altres aspectes que en principi són menys coneguts com el paper fonamental d’estaments com infermeria i treball social, i els principals problemes que poden presentar els pacients que queden amb seqüeles i que poden ser tractats amb eficàcia mitjançant actuacions de prevenció terciària. També intenta definir criteris adequats per derivacions a serveis especialitzats des de l’Atenció Primària i proposar eines per millorar la comunicació entre estaments assistencials. Tot això, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida dels pacients i el seu entorn.



5.- Quina ajuda us ofereix la CAMFiC perquè el grup pugui treballar i tirar endavant els seus objectius?


La CAMFIC ens ofereix recolzament, cerca de finançament , infraestructura, assessorament tècnic i metodològic; en definitiva, tot allò complementari a l’esforç i la dedicació que els membres del equip ofereixen amb el seu temps i experiència professional, per bé d'afavorir, dintre de les nostres possibilitats, que l'atenció als pacients i cuidadors amb malaltia cerebrovascular pugui continuar sent de màxima qualitat professional.

Cercador

Cercar