6 de juliol de 2018

Nota de premsa: Es creen uns premis per promoure la vacunació entre professionals i població

Els premis CAMFiC-Sanofi Pasteur a la innovació en la gestió de la vacunació a l’atenció primària de salut 2017-2018, es van lliurar ahir, dijous 5 de juliol, a la seu de CAMFiC.

L’objectiu d’aquests premis, que compten amb el suport de Sanofi Pasteur és, segons la Dra. Purificación Robles, coordinadora el Grup de Vacunes i Profilaxi de la CAMFiC “conscienciar als professionals de l’Atenció Primària a Catalunya sobre la importància de la vacunació en la prevenció de les malalties infeccioses”.

Els 4 projectes premiats han estat:  Gestió de la vacunació a salut escolar, d’ Ana Pereira i Clara Torné, infermeres de pediatria del CAP Terrassa Nord; Optimització de la cadena del fred fins a domicili, de la farmacèutica en farmàcia hospitalària Mariona Roca Andreu  que treballa al  Consorci Sanitari de Terrassa; Programa integrat de promoció de la vacunació infantil al CAP Sanllehy (2012-2017) d’ Ana Castelló (pediatra), Araceli Garcia (infermera pediàtrica), Carolina Lapena (infermera de família)  del  CAP Sanllehy a Barcelona Ciutat (ICS),  i Els professionals sanitaris prenem un paper actiu en el control de les epidèmies el virus de la grip. Per nosaltres i pels altres de la infermera Mireia Bernat Casals referent de vacunes del Cap Larrard.

Les vacunes han contribuït a l’eradicació i l’eliminació d’algunes malalties d’elevada mortalitat en el passat i en aquest moment són, sens dubte, una de les intervencions sanitàries més eficients.

Cada any s’administren a Catalunya més de 3,2 milions de dosis de vacunes a aproximadament  un milió i mig de persones, amb cobertures vacunals infantils superiors al 93% en el primer any de vida al 2016. Aquests resultats s’han aconseguit gràcies a la col·laboració de molts professionals sanitaris (metges de família, pediatres, infermeres, epidemiòlegs, preventivistes, farmacèutics, etc.). Malgrat això, s’ha de continuar treballant per augmentar les cobertures vacunals, especialment les de la grip estacional en persones més grans de 65 anys ja que, tot i que l’objectiu fixat per l’OMS es el d’arribar al 75% d’immunització contra aquesta malaltia, a Espanya, aquesta temporada, la xifra no ha arribat al 55%.

Cal destacar que, per la seva accessibilitat, els professionals de l’atenció primària tenen un paper molt rellevant en la consecució d’aquest objectiu. I, en aquest sentit, des del grup de vacunes de la CAMFiC, assenyalen que, “per motius d’autoprotecció, d’ètica, d’exemplaritat i de protecció social, hem de millorar la vacunació del personal sanitari a l’atenció primària”.

Segons Cristina Lains, directora general de Sanofi Pasteur a Espanya i Portugal, “creiem fermament en la necessitat de que els diferents agents del sector seguim treballant conjuntament per oferir les millors eines de prevenció i vacunació a la ciutadania i per poder aplicar i implementar els recursos més eficaços dels que disposem avui dia”.

Amb premis com aquest, tant CAMFiC com Sanofi Pasteur, expliquen que “volem donar a conèixer iniciatives que ja s’estan posant en pràctica com a eines de millora i busquem animar als professionals de l’atenció primària a compartir els seus projectes en edicions successives”.

Sobre CAMFiC

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària és la societat científica que agrupa els metges de família catalans, fundada el 1983.  Actualment compta amb més de 4.300 socis. CAMFiC ofereix formació presencial i online als professionals, així com divulgació mèdica per a pacients. Treballa en fomentar la investigació en l'Atenció Primària i s'articula en més de 45 grups de treball, i diferents vocalies territorials

Sobre Sanofi Pasteur

Sanofi Pasteur és el principal productor de vacunes contra la grip de tot el món. El 2017, Sanofi Pasteur va ratificar el seu lideratge en assolir una producció de 200 milions de dosis de vacunes contra la grip estacional, aproximadament el 40% de les vacunes contra la grip distribuïdes a tot el món. Sanofi Pasteur produeix vacunes contra la grip estacional en les seves 4 plantes: Shiftwater (Pensilvània, EUA), Val de Reuil (França), Ocoyoacac (Ciutat de Mèxic, Mèxic), i Shenzhen (Xina).

Sanofi Pasteur, la divisió de vacunes de Sanofi, proveeix més de 1.000 milions de dosis de vacunes cada any i ofereix protecció a més de 500 milions de persones en tot el món. Líder mundial en la industria de les vacunes, Sanofi Pasteur té una cartera de vacunes d’alta qualitat que posen de manifest la seva experiència i donen resposta a la demanda de salut pública.

Cercador

Cercar