18 de desembre de 2019

Novena trobada entre metges de família i neuròlegs per l’abordatge de la migranya

El passat dia 13 de desembre especialistes de medicina familiar i comunitària i de neurologia es van reunir a la IX Jornada de Migranya de Catalunya organitzada per la CAMFiC i la Societat Catalana de Neurologia.

L’objectiu de la trobada, amb gran èxit d’assistència, és realitzar una actualització tant diagnòstica com terapèutica, en relació a la migranya, amb la finalitat de millorar la competència professional i, a la vegada, crear llaços entre els diferents especialistes per millorar el contínuum assistencial de les persones que pateixen la malaltia.

Cal recordar que uns 900.000 catalans pateixen migranya a Catalunya, mentre que a l’estat espanyol són 4 milions les persones afectades, i aproximadament el 25% de la població que pateix migranya reconeix que ha perdut dies de treball.

A la jornada, que es va celebrar a la Fundació Hospital de l’Esperit Sant i que es fruit de la col·laboració d’ambdós societats, van tenir lloc diverses ponències centrades en el diagnòstic i tractament de la migranya, la migranya amb aura i l’abordatge de la migranya crònica i abús d’analgèsia.

El Dr. Joan Lozano, gerent de CAMFiC, el Dr. Vicenç Perelló director de la Fundació, i el Dr. Josep Sánchez Ojanguren van donar la benvinguda als assistents recordant la importància de trobar espais compartits de coneixements de les dues especialitats.

Tot seguit, en la primera taula la Dra. Arannie Stivan, el Dr. Hadrian Fariña i la Dra. Marta Bandrés van fer un repàs als criteris de derivació dels pacients amb migranya a consultes de neurologia, les senyals d’alarma que cal tenir en compte i la situació actual de les rutes assistencials.

La segona taula es va centrar en la migranya amb aura, el Dr. Roberto Belvis i el Dr. Carles Roig, neuròlegs de l’Hospital de Sant Pau, van fer una actualització de l’aura típica, sense migranya, i les aures perllongades, i de l’aura de tronc encefàlic, hemiplègica i retiniana.

La Dra. Eva Maria Calvo, membre del Grup de treball de cefalees de CAMFiC, va començar la tercera taula parlant sobre la detecció i diagnòstic de la migranya crònica i abús d’analgèsia a les consultes d’atenció primària. Seguidament, el Dr. Jordi Sanahuja de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida es va centrar en el seu abordatge i tractament.

En la darrera taula Dr. Sánchez Ojanguren, el Dr. Mariano Huerta, i la Dra. Alicia Alpuente van parlar sobre el passat, i el futur pròxim i llunyà dels tractaments de la migranya i el paper dels anticossos monoclonals.

Cal recordar que Uns 900.000 catalans pateixen migranya a Catalunya, mentre que a l’estat espanyol son 4 milions les persones afectades. Aproximadament el 25% de la població que pateix migranya reconeix que ha perdut dies de treball.

Cercador

Cercar