17 de març de 2022

Entrevista a Quique Estévez i Silvia Torrent, presidents dels comitès organitzador i científic del XXVIII Congrés CAMFiC

Image title

1.- Parleu del Congrés de CAMFiC de Girona com el Congrés del Retrobament. Què suposa aquest Retrobament després de la pandèmia? Amb quin esperit encareu aquest Congrés?

Aquest congrés ens fa una il·lusió immensa i en tenim moltes ganes tots els membres dels comitès científic i organitzador. Han estat  dos anys i mig molt complicats per tots i hem viscut una situació que pocs de nosaltres hauríem predit mai.  Les diferents onades ens han anat marcant la nostra tasca diària a nivell personal i professional i necessitem retrobar-nos, descobrir l’essència de la nostra feina com a metges i metgesses de família.

El 28è congrés de la CAMFiC a Girona serà el moment de retrobar-nos amb companys, amics i col·legues. Volem que sigui un congrés fresc i dinàmic i alhora rigorós. Que ens serveixi per posar-nos al dia dels temes que ens ocupen i preocupen. D'altra banda, el fet  que els membres dels comitès provinguin de diferents punts del territori i treballin en diverses àrees d'expertesa creiem que el farà molt enriquidor i representatiu de tots els metges i metgesses de família.

Tenim professionals i residents implicats en els comitès que són molt potents, que fan i han fet una feina excepcional.

2.- De fet, entenc que el lema del Congrés és Temps de CAMFiC. Què engloba aquest lema?

Si coneixeu Girona, coneixereu el “Temps de Flors”, que omple la ciutat de flors, colors i  vida. Volem que el 28è congrés de la CAMFIC sigui un lloc on compartir treballs, coneixement i experiències i que siguin uns dies on tothom gaudeixi de la ciutat  i del que ens aporta la nostra especialitat.

3. Expliqueu que voleu tractar un ventall molt ampli de temes, vosaltres mateixos parleu de “des dels temes més clàssics als més actuals”. Per què? I quins són aquests temes clàssics?

La nostra especialitat aborda tants temes que moltes vegades ens resulta complicat prioritzar perquè cadascú de nosaltres té les seves pròpies prioritats i a vegades, dins dels mateixos comitès, s’han generat debats molt interessants de com abordar alguns temes.

La nostra idea era tractar d’una manera dinàmica, àgil i diferent totes les propostes que sortissin pel congrés  i això ho hem intentat traslladar a tots els nostres ponents.

Hem tingut propostes molt interessants dels diferents grups de la CAMFiC per treballar línies més clàssiques com podrien ser la hipertensió, dislipèmies o diabetis d’una manera diferent i nova, i això ens fa especial il·lusió. 

4.- El Congrés és ambiciós, feu 10 taules amb temes diversos, alguns de gran actualitat com COVID19, Salut Mental, acompanyament en la mort, o cronologia del maltractament a les dones. Em podeu explicar una mica el perquè d’aquests temes i dels altres que heu escollit per a les taules dedebat?

Creiem que les taules de debat és un bon format per tractar temes d'actualitat. Tindrem l'oportunitat de parlar i compartir experiències sobre l'acompanyament a la mort, i el maltractament a les dones. També abordarem els efectes de la pandèmia des de diferents aspectes, posant èmfasi en la salut mental i el benestar dels professionals.

De fet, els temes que hem decidit abordar a les taules, tallers i xerrades varen sortir després d’una reflexió profunda d’ambdós comitès. Pensem que són temes d’actualitat  i que mereixen un espai de reflexió en el nostre congrés. Creiem que posar en comú aquests temes amb diferents professionals serà molt enriquidor de cara a poder desenvolupar la nostra tasca assistencial.

Així és com tenim: la taula de salut mental, ara que tant professionals com pacients patim les conseqüències de la pandèmia; l’eutanàsia, amb la nova llei de regulació que es va aprovar l’any passat;  la mateixa covid-19 de la que volem parlar des de la vessant de la recerca per saber què s’està fent; o les dades actuals de violència sobre la dona, un tema que ens preocupa especialment i on volem debatre sobre eines que ens permetin abordar, des de la consulta d’atenció primària, aquesta lacra que tenim com a societat.

Però a més, també tractarem temes de salut digital, recerca, sexualitat, cooperació i pacient immigrant, desprescripció... La veritat és que ho hem posat molt difícil a tots els que vingueu al Congrés perquè serà complicat escollir a quina activitat assistir!!

5.- També hi ha 7 xerrades amb temes nous com el dol perinatal, el COVID Persistent. Expliqueu-nos l’objectiu d’aquestes xerrades i el perquè d’aquests temes.

Des dels comitès, tant organitzador com científic, vam tenir clar que volíem abordar temes nous i rellevants per a la nostra professió.

Tindrem l'oportunitat d'escoltar ponents excepcionals que ens parlaran de temes tan interessants i a la vegada diversos com la COVID Persistent i el dol perinatal, entre d’altres. En aquest sentit, ens ha semblat interessant poder ajudar als professionals en el maneig d’aquesta nova patologia, la covid19, i alhora també oferir-los les eines de maneig i acompanyament des de la consulta del dol perinatal.

També comptarem amb la participació de personatges mediàtics com en Jair Domínguez, en Joan Roca i el Julio Basulto!.  Estem segurs que les seves intervencions seran tot un èxit.

6.- Hi haurà 4 espais per a Residents. En l’anterior Congrés fet el 2019, ja hi havia espai per a Residents, però crec que no 4 espais. Heu apostat per potenciar aquesta interacció amb els més joves?. Què voleu oferir i com creieu que ells poden estar interessats en aquests espais que els oferiu?

Els residents són els nostres futurs metges i metgesses de família i un puntal per la CAMFiC, formen part de la Vocalia de Girona de la CAMFiC i s’han implicat molt en les diferents activitats que hem anant organitzant a nivell de formació i espai R ; també a nivell del congrés participen activament en el comitè organitzador i han fet propostes molt interessants i engrescadores.

Tenim 4 tallers dins de l’espai R que aborden diferents camps d’interès que van des de la interpretació d’un fons d’ull, petita cirurgia, tallers d’ecografia i infiltració d’espatlla i per últim,  directament relacionat amb la salut mental, parlem de la salut emocional dels residents per tractar el tema i veure com abordar-lo.

A banda de l’espai R també trobaran taules, tallers i xerrades molt interessants; sabem que els residents són la majoria d’assistents al congrés i hem hagut de fer un programa atractiu i interessant per a tots.  A més, també tindrem entre nosaltres estudiants becats de les diferents Facultats de Medicina. Creiem que és una bona ocasió per donar a conèixer la nostra especialitat des d'un punt de vista diferent del que veuen a les pràctiques acadèmiques.

7.- També aposteu pels tallers, el Congrés comptarà amb 11 tallers, molts d’ells sobre ecografia que ha estat una veritable explosió d’interès arran de la COVID-19. Amb  quin objectiu heu escollit els temes dels tallers?

Els objectius dels tallers és treballar, en un format diferent, totes les competències i habilitats que com a metges i metgesses de família tenim i hem de desenvolupar durant el dia a dia a la nostra consulta. Com bé dius, l’ecografia ha estat una veritable explosió, que molts professionals han descobert i perfeccionat aquests darrers anys, especialment l’ecografia pulmonar que amb la pandèmia ens va oferir alternatives de maneig i tractament en una situació excepcional. Amb la pandèmia tots ens vàrem veure abocats, tinguéssim o no coneixements previs, a cursos de formació online. En aquest sentit, el que va oferir CAMFiC sobre ecografia pulmonar ens va permetre empoderar-nos, fent diagnòstics probables de pneumònia i tractant i orientant malalts no greus de COVID-19 des de les consultes d’atenció primària.

També hem volgut innovar i apostar per temes com la Salut Digital, la Comunitària, la Recerca i la Docència. Creiem que són temes transversals de la nostra especialitat i els hem de potenciar. Comptarem amb ponents experts en aquests temes. Així que no tardeu en inscriviu-vos que us quedareu sense places!!

8.- Què tindrà de diferent aquest Congrés dels anteriors? Com ha afectat patir la pandèmia per condicionar aquest Congrés?

El darrer Congrés CAMFiC de Girona va ser el 2001. Han passat molts anys i una pandèmia des de llavors. Una pandèmia que ens ha obligat a posposar la data del Congrés, recordeu que inicialment era el novembre de 2020! Però ara estem molt contents que sigui a finals d'abril i en format presencial i a l’Auditori de Girona.

Han hagut de passar dos anys molt durs per poder arribar fins aquí i estem convençuts que serà tot un èxit!!!!

9.- Finalment, per què creieu que serà imprescindible pels socis de CAMFiC ser i participar en aquest Congrés de Girona?

No en tenim cap dubte, el congrés de Girona és imprescindible i el gaudirem molt tots junts. 

Serà un congrés innovador on la sostenibilitat ambiental i la salut planetària tindran un paper primordial. Acollirem a totes les que vingueu com si fos casa vostra i hi haurà sorpreses que encara no podem anunciar!

Per tant, serà un gran congrés, una mostra és el gran nombre de comunicacions que hem rebut, una xifra rècord i en temps de post pandèmia. La lectura que en fem d'això és que tothom té moltes ganes de congrés! Veniu i ho gaudirem!

Més informació sobre el Congrés a:

http://camfic.cat/congres/XXVIII/presentacio.aspx


Cercador

Cercar