21 de setembre de 2022

Entrevista a Remedios Martin, nova presidenta de la SemFYC, i Gisela Galindo, vicepresidenta

1. En el darrer congrés de la SemFYC celebrat a Sevilla la vostra candidatura ha estat l’escollida per dirigir la Societat Espanyola dels Metges de Família. Què motiva a dues sòcies de la CAMFiC a presentar-se en una candidatura per presidir la SemFYC?

Nosaltres vàrem entrar a la JP de SemFYC fa 6 anys amb càrrecs no electes (vocal de recerca i vocal d’atenció al soci). Fa 3 anys vam passar a ocupar els càrrecs de Secretària (Remedios ) i vicepresidenta (Gisela). Serà la nostra segona Junta com a càrrecs electes com a presidenta (Remedios) i repetint com a vicepresidenta segona (Gisela).

El que ens motiva es treballar per revaloritzar i posar al seu lloc la medicina familiar i comunitària i l’Atenció Primària (AP), que té una tasca fonamental per millorar la salut de tots. I fer-ho a tot l’estat Espanyol, ajudant a fer que cadascuna de les 17 societats federades pugui desenvolupar els seus objectius el millor possible segons les seves característiques i necessitats. No oblidem que la nostra Societat (SemFYC) és una Societat de Societats federades i que cada Societat Federada és sobirana en el seu territori. La CAMFiC és la Societat federada amb major nombre de socis i sòcies, i una de les que té més activitats.

2. Expliqueu-nos quins altres membres formen la vostra candidatura i per què?

Hem intentat trobar un equip amb representació territorial, amb característiques i interessos diferents i que es complementin, un equip polivalent com “células pluripotenciales “ com diu el Juan Antonio López, nou vocal de desenvolupament professional, malagueny d’origen i actualment soci de la Societat madrilenya. La vicepresidenta primera és la Susana Aldecoa, prèviament presidenta de la Societat Gallega i membre del PACAP. La Vicepresidenta tercera és la Paula Chao, metgessa rural i de la Societat madrilenya, la secretaria és la Laura Carbajo, que també estava a la junta prèvia com a tresorera. La Laura pertany a la Societat Andalusa, treballa a urgències i a gestió i és membre del programa de "Comunicación y salud" i del grup de treball d’urgències. José Luis Hernández és el vocal d’innovació. Va ser el president del comitè científic del darrer congrés a Sevilla i és coordinador de la Unitat docent de Sevilla. La vicesecretaria és la Maria del Campo, jove metgessa de família que treballa a un consultori rural de Castella - La Mancha i membre del PAPPS. El tresorer és Miguel Angel Rodríguez, fins ara coordinador del grup de treball de Utilización de fármacos i que pertany a la Societat Canaria. La Beatriz Gutiérrez és la vocal dels joves metges de família i va ser vocal de residents a la passada Junta Permanent. La Bea és nascuda a Tenerife i actualment sòcia de la Societat Càntabra i per últim tenim a la Carmen Lázaro, vocal de residents I, com van poder comprovar els que van participar a l’assemblea al congrés de Sevilla, és una resident molt activa, motivada i amb molt “desparpajo”.

3. Quins són els principals objectius en els quals voleu treballar a curt termini i a llarg termini?

1- La Universitat: La medicina de família es l’especialitat amb major número d’especialistes i encara hauríem de ser un percentatge més gran que l’actual (passar d’un 30% a un 45%) per sostenibilitat, longitudinalitat (qualitat de l’AP que augmenta l'esperança de vida de les persones) i equitat. És imprescindible que estigui representada a la Universitat amb departaments i càtedres, com a la resta de països avançats. La nostra especialitat s’ha d’impartir per metges/ses de família a les facultats, les persones que estudien medicina tenen el dret de conèixer l’especialitat a la qual s’hauran de dedicar la major part d’elles.

2- Fer atractiva l'especialitat per als estudiants i futurs residents. Per això cal una universitat plena de metges i metgesses de família i una millora de les condicions laborals.

3- La millora de la situació als nostres llocs de treball, a les consultes. És moment de canvi, i és necessari -més que mai- un nou model d’Atenció Primària. Hem d’apostar i millorar el treball en equip assegurant les pràctiques de valor per part de tots i cadascú. Hem de valorar també si cal ampliar el perfil dels professionals que hi han de treballar (psicòlegs, dietistes, fisioterapeutes, graduats en activitat física i esport…). No hem d’oblidar tampoc les condicions laborals dels metges/ses de família i la seva estabilitat contractual.

4- Revaloritzar l’especialitat de Medicina de Família i Comunitària i que es reconegui tant la tasca dels tutors i tutores com la dels Caps d’estudis.

5- Implementar la part de Comunitària que, per motius de sobrecàrrega i manca de temps, no s’ha desenvolupat com caldria en molts llocs de la nostra geografia.

6- Continuar oferint la millor formació possible als nostres socis i sòcies.

7- Fomentar la recerca

4. En aquests moments l’Atenció Primària a tot l’Estat està en un moment greu de crisi per falta de professional, per centres que es tanquen, per poc reconeixement professional, per places de MFiC que no s’han cobert... Com voleu encarar aquesta difícil situació? Quines han de ser les solucions?

L’anàlisi dels problemes i les solucions ja s’han treballat i s’han recollit a molts documents, tant de semFYC com de les societats federades. Dels darrers tenim: “Un nuevo modelo de Atención Primaria” del 2020, abans de la pandèmia, amb una proposta econòmica. Aquest any hem elaborat les nostres propostes pel “Plan de acción de Atención Primaria y Comunitaria 2022-2023” que és una revisió d’aquella proposta econòmica inicial, modificada amb les necessitats actuals de l’AP després de la pandèmia. Destacar l’interessant informe de CAMFiC “Reptes de Futur de l’Atenció Primaria”, informe derivat de la jornada de reflexió sobre Medicina Familiar i Comunita`ria: Reptes de futur, que va reunir a més de 100 referents de l’especialitat.

Ara el que cal és que els polítics, que sempre parlen de la importància de l’AP, posin fil a l’agulla i demostrin que realment hi creuen, i li destinin els pressupostos necessaris.

Un escull que tenim és que, en general, estaments amb influència social com són els polítics, els funcionaris d’ensenyament, justícia i forces armades, no utilitzen l’AP perquè la seva assistència mèdica la donen mútues privades pagades pels contribuents. No deixa de ser antagònic que els treballadors públics no utilitzin la sanitat pública i tinguin un sistema paral·lel.

5. Quin paper jugaran per a vosaltres les societats federades, entre elles la CAMFiC?

La SemFYC es una Societat de societats federades. No te motiu d’existir sense les federades. Com hem dit abans, les Societats federades són sobiranes al seu territori. Cadascuna té unes característiques pròpies i una manera de fer adaptada al mateix. SemFYC està per coordinar i contribuir amb totes i cadascuna per desenvolupar la nostra tasca el millor possible, respectant les pròpies necessitats i característiques. El que tenim clar és que totes les federades juntes ho fem millor i que totes aporten molt coneixement i informació a la SemFYC.

En aquests moments, la CAMFiC és la més gran de les societats federades i, en general la que més socis aporta a les formacions i congressos i en nombre de treballs de Recerca que presenta.

6. Un dels temes tractats al Congrés de Sevilla ha estat la idea de plantejar una Llei per l’Atenció Primària. Per què? I com voleu que sigui aquesta llei?

L’atenció primària ha arribat a un punt crític. És la que més ha patit les retallades i no ha recuperat encara el pressupost que s’hi destinava abans de la crisi del 2008. Els polítics parlen de la importància de l’Atenció Primària, que és l’eix vertebrador del sistema, “la porta d’entrada”… L’AP és el mateix sistema, cada cop te més tasques i és més resolutiva. A l’hora de demostrar l’interès en forma de pressupostos, estructures, contractes… se n’obliden i, especialment als territoris amb gerència única Hospital-Primària, els diners es desplacen cap a l’hospital. El model és hospital cèntric. Cal una llei que protegeixi la salut dels ciutadans, i aposti fort i de veritat en un model sostenible, amb una visió preventiva, de promoció de la salut, amb perspectiva de gènere, que respecti el medi ambient i molt especialment la LONGITUDINALITAT i l'EQUITAT. Un model que compleixi aquestes característiques ha de ser, necessàriament, un model centrat a l’AP. Demanem una Llei d’AP que la garanteixi, que tingui una visió a llarg termini i no amb el límit d’una legislatura, que no s’utilitzi com una eina per obtenir vots i que la protegeixi dels vaivens polítics.

7. Finalment, treballareu d’alguna manera especial la relació/ vinculació de SemFYC amb la CAMFiC, una societat que coneixeu molt estretament per ser-hi sòcies?

La CAMFiC és la nostra federada d’origen i a la qual pertanyem. Continuarem treballant junts amb total confiança, col·laboració i transparència. Compartim valors, interessos i objectius. Tant el president de CAMFiC com els membres de la junta saben que tenen contacte directe amb nosaltres i nosaltres amb ells.

Remedios Martín Álvarez

Remedios Martín Álvarez

Gisela Galindo semfyc

Gisela Galindo

Cercador

Cercar