24 d'abril de 2023

La fotografia de l’Atenció Primària a Catalunya. V Jornada de l’Observatori de la Medicina Familiar del Maresme

El passat 20 d’abril, es va celebrar la V Jornada de l’Observatori de la Medicina Familiar del Maresme. Una trobada que es va fer al Centre Cívic “La Fàbrica” de Cabrils.

La inauguració va anar a càrrec del president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) el Dr. Antoni Sisó, el vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i soci de la CAMFiC, el Dr. Jaume Sellarés i la Dra. Susana Curós, presidenta de la Filiar del Maresme de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.

Seguidament, el Dr. Juancho Montero va presentar les darreres dades recollides entre 2016 i 2022 de l’Observatori i on es va poder veure una fotografia del tipus de visita, el motiu de consulta, la complexitat assistencial, la resiliència i el desgast del professional.

La Jornada va acollir també una taula rodona sobre “el Burnout post pandèmia: li donarem la volta?” amb la participació del Sr. Toni Calvo, director de la Fundació Galatea, que també va presentar dades sobre burnout recollides per la Fundació, el Sr. Jordi Fernández Catedràtic de Psicologia Clínica de la UAB que va fer una revisió a la resiliència i a l’estrès laboral i el Dr. Josep Massons, metge de medicina familiar i comunitària i membre del grup de treball de comunicació i salut de la SemFYC, que va fer un repàs subjectiu del passat i futur de l’Atenció Primària de Salut a casa nostra.

Finalment, la cloenda va anar a càrrec de Fernando Fabiani, metge especialista en medicina familiar i comunitària i col·laborador de TVE, RNE i Cadena Ser i Víctor Amat, psicòleg per la Universitat Ramon Llull, que van fer una desenfada presentació sobre “L’automotivació a l’Atenció Primària: Paulo Coelho no estava disponible”.

Una visió en to humorístic per acabar una jornada on es va voler posar en valor una Atenció Primària que ha de ser forta i autònoma que permeti optimitzar recursos sanitaris. Justament per aconseguir-ho, els assistents, van estar d’acord que cal un suport institucional, els recursos econòmics adients i la implicació dels professionals de l’Atenció Primària.


Image title

Image title

Image title

Cercador

Cercar