17 de juny de 2018

Giovanni Volpicelli, referent mundial en ecografia pulmonar, amb CAMFiC

#JornadaEcoAP

Una jornada de CAMFiC amb 200 participants, 53 docents implicats, 24 comunicacions científiques, 27 persones fent de model per les ecografies, i 3 actors per simular situacions. En total, 31 ecògrafs a disposició de les persones inscrites. La convocatòria abastava aspectes pràctics i també conferències d’experts, amb un format de tallers i gimcana d’habilitats. Tothom ha destacat la tasca de David Teixidor al capdavant del comitè organitzador.

El professor Volpicelli, de Torí (San Luigi Gonzaga University Hospital), considera que l’ecografia toràcica de pulmó serà una de les àrees de major impacte els pròxims anys, de la que es pot esperar que desenvoluparà resultats i s’estendrà de forma molt rellevant. El ventall d’aplicacions és molt ampli, així com la popularització entre els professionals, i ho demostra, en opinió de l’expert italià, l’incipient nombre de publicacions científiques que actualment aborden el tema, mentre que en els anys 90 eren només unes desenes d’articles.

Giovanni Volpicelli, convidat de la Societat catalana i el grup EcoAP per a la segona Jornada d’Ecografia, és impulsor del primer consens internacional sobre la matèria (2012), i de fet, anuncia que ja s’està preparant una actualització d’aquest per adaptar-lo als canvis. El professor reconeix que la tècnica podia semblar que presentava limitacions, però és al contrari, perquè quan es desplega l’ecografia pulmonar i s’integra amb insonacions en altres òrgans es pot assolir un nivell molt elevat de resolució i precisió del diagnòstic. Quan apliques l’ecògraf al pulmó, explica Volpicelli, trobes el teixit, fluids, però trobes sobretot aire. I això que podia ser un inconvenient, fa que de fet estiguem mostrant la densitat del pulmó, i que verifiquem si hi ha una manca o pèrdua d’aire. Convé recordar que en tot moment es parla d’una condició dels pulmons, i no tant d’existència o no de patologia.

L’ecografia pulmonar, entesa dins del marc general d’ecografies (ultrasons) en el lloc de cura, es pot utilitzar per diagnòstics com el d’una pneumònia, insuficiència cardíaca, síndromes pleurals, vessaments al pulmó, etc. Fins i tot, segons l’explicació de Volpicelli, és un recurs clínic idoni per a cribratge de pneumònies respiratòries a nivell pediàtric, com el seu equip està demostrant amb una experiència de cooperació a l’Àfrica. Els dos-cents inscrits a la Jornada de CAMFiC s’han pogut entrenar i formar en la pràctica de l’ecògraf un cop més, han superat xifres de l’anterior jornada, i ho han pogut seguir tot plegat de forma distesa, sense que quedi cap dubte sobre la taula, i, el que és més important, en un entorn de pràctica exactament ajustat a allò que cal conèixer i practicar en l’àmbit assistencial de l’atenció primària, pensant en el que necessiten els metges i metgesses de família catalans.

La Jornada va finalitzar amb l'entrega de premis. Com a millor experiència docents, es va premiar el projecte Podem formar-nos en ecografia durant la residència? de Nuria Nadal Olive, Violeta Uriach, Anna Fuentes, Neus Pérez, Esther Cordero i Noa Chatada. Com a millor treball de recerca es va premiar: Adeqüació en la sol·licitud d'ecografia en la malaltia renal crònica de Nuria Nadal Olive, Violeta Uriach, Anna Fuentes, Neus Pérez, Esther Cordero i Noa Chatada. I com a millor cas clínic es va premiar No tot dolor a hipocrondi dret és una colelitiasis de Núria Camprodón, Anna Darnés, Maria Callís, Sofia Segovia, Gloria Padullers i Olga Creus

En el següent enllaç trobareu l'entrevista que li vam fer al Dr. Vopicelli:  https://vimeo.com/275868175


Cercador

Cercar