6 de novembre de 2017

Nota de premsa: Metges de família volen fugir d'estereotips a l'hora de parlar de sexe amb els seus pacients

METGES DE PRIMARIA VOLEN FUGIR D’ESTEREOTIPS I FALSES CREENCES PER PODER PARLAR SOBRE SEXE AMB ELS SEUS PACIENTS

La sexualitat forma part de la vida de les persones, per tant, una vivència poc positiva pot afectar a la seva qualitat de vida. Els metges i metgesses de família hem d’oferir un espai d’escolta a la consulta per facilitar que la gent expliqui les diferents situacions de la seva intimitat sexual, i alhora saber respondre a aquestes consultes amb naturalitat, fugint d’estereotips o rols de gènere. La Dra. Laura Clotet, metgessa de família del SAP Barcelonès Nord i Maresme i membre del Grup de Sexualitat de la CAMFiC explica “és curiós la naturalitat amb la que a la consulta a vegades preguntem al pacient per les seves femtes, o el color i viscositat del seu esput, i en canvi ens frenem alhora del parlar de sexe”.

De fet, les malalties cròniques freqüentment s'associen amb disfuncions sexuals, tant relacionades amb factors físics com emocionals o psicològics. ¿Com pot afectar la malaltia a la vida sexual i quines poden ser les conseqüències de tenir sexe davant determinats estats de salut? són alguns dels dubtes que plantegen els pacients a les consultes d'Atenció Primària.

“Com a metges/sses de família hem de posar els nostres coneixements de medicina al servei dels pacients, sobretot en moments de malaltia, i explicar per exemple a una persona amb Pàrkinson com prendre la medicació perquè en el moment de l’activitat sexual el tremolor o rigidesa sigui menys intens, o a una persona amb MPOC greu que faci abans del sexe mitja hora d’oxigen i un broncodilatador, o ensenyar tècniques de baix cost per a pacients amb cardiopatia, o postures per a pacients amb fractura de maluc o embòlia”, diu la Dra. Clotet.

Quasi tots els medicaments tenen efectes sobre la sexualitat, però tenir una patologia crònica no significa haver de renunciar al sexe, sinó adaptar-se a la nova situació. “S'ha de preparar el moment, escollir l'hora del dia en la que es tingui més energia i menys molèsties, ajustar la medicació perquè els seus efectes facilitin l'activitat sexual i fugir dels mites i les falses expectatives: tant si ets un home com una dona, el sexe no és només penetració o orgasme, els abraços, les carícies, l'aproximació afectiva... també poden formar part de la vivència de la sexualitat”, concreta.

En aquest sentit, la Dra. Clotet destaca que malgrat tota la informació que hi ha, “realment hi ha molta desinformació sexual, i ens movem entre dos extrems: el sexe pornogràfic, i el sexe romàntic”. Ens cal formació entre els propis metges per fugir de patrons erronis i saber parlar de sexe amb els nostres pacients.

Les consultes més habituals

Les consultes més habituals en els nois joves són l’ejaculació precoç i la disfunció erèctil. En les dones les consultes son per trastorns com anorgàsmia o falta de desig, que també és motiu de consulta entre els homes.

Sobre CAMFiC

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària és la societat científica que agrupa els metges de família catalans, fundada el 1983. Actualment compta amb més de 4.300 socis. CAMFiC ofereix formació presencial i online als professionals, així com divulgació mèdica per a pacients. Treballa en fomentar la investigació en l'Atenció Primària i s'articula en més de 45 grups de treball, i diferents vocalies territorials

Cercador

Cercar